ts_lg_kldr_s
ts_oblmorv17_s

ts_logoc

 

УСПОМЕНЕ
(душа од доктора, хуманиста, патриота)
др Сава Станојевић

ts_drsava_kldr_s

Филмови о др Сави

 

Љубинко Чабровић (1939-2014)
ПЧЕЛАРСТВО И ПЧЕЛАРИ ТРСТЕНИЧКОГ КРАЈА
Прича о пчели и пчеларству је, уствари, прича о љубави. О љубави која је заслужна што је гајење пчела током многих векова опстајало и развило се у масовну и корисну народну делатност, успешно одолевајући суровим ћудима природе, друштвених ломова и потреса.

ts_pcelarits_s

– Кликни на слику: комплетна књига,
434 стране, pdf формат.

 

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА ЈЕФИМИЈА
Трстеник

ts_msotir_tst_do-1900_s

Сећања слабе, а само се године броје, увек унапред. Мало шта значе када остану глуве и неме. Несрећа је када се
будућност окрене па иза себе не види ништа нити иког. Као да није било ни ње, нити њених предака...

 

– МОНОГРАФИЈА –

ts_monogrtst16_s

У плодној долини Западне Мораве, на падинама Гледићких планина и Гоча, простире се општина Трстеник површине 448 км². Сам град се налази на десној обали Западне Мораве, на 172 м надморске висине са 17000 становника...

 

Трагом фотографијa
(Богојављење 1940/2014 - 2018)
ТРСТЕНИК SRB

ts_bgjv_pllist_s

Слајдови

 

На 75 ГОДИНА СЛОБОДЕ Трстеника – Свечано предат на употребу Висећи мост

ts_danoslobodjenja75_sts_svecotvor_vismosta_sНа данашњи дан пре 75 година, 15. октобра 1944. године прве су у Трстеник ушле јединице Црвене Армије заједно са партизанским официрима. Дочекали су их бројни мештани заједно са својим најстаријим одборником Савом Митровићем. Девојке су за ту прилику исплеле бројне венчиће од цвећа. Многи на жалост нису дочекали тај светли дан. За све њих после 75 година, положени су венци захвалности и одржано опело за покој душа. За дан Општине Трстеник, на дан ослобођења града, предат је на употребу, на малој свечаности приређеној за ту прилику, диван Висећи мост над Западном Моравом. Он има великог значаја за целу општину и град, јер ће се преко њега омогућити стално и квалитетно снабдевање пијаћом водом, за многе делове града и околних села. Са своје три цеви (од конструктора по њима добио популарни назив „Тринити бриџ“), премостио је Западну Мораву у дужини од 126 метара. Уједно је и пешачки мост, са своје две галерије, са којих се пружа прелеп поглед на сам град и обале Мораве. Висећи мост је свечано отворила потпредседница владе и минастарка саобраћаја, проф. др Зорана Михајловић заједно са председником Општине Трстеник, Александром Ћирићем. По свечаном отварању Висећег моста, у великој сали Дома културе Народног универзитета, одржана је свечана Академија, на којој су уручена признања, награде и захвалнице бројним појединцима и установама овог краја. Видео репортаже са свих дешавања за дан ослобођења Трстеника, су у обради.

 

Успомене – из пронађених видео материјала трстеничке прошлости

ts_avblago19_fktst1993_sts_avblago19_drbrkic_sЗахваљујући великој љубазности и труду нашег суграђанина-пензионера Љубише Славковића, бившег спортског репортера ТВ Трстеник и дописника РТС-а са ових простора, успели смо да са нашим пријатељима очистимо, обрадимо и дигитално запишемо видео репортаже које су снимљене пре 20 и 25 година. Заједно са великаном снимања Благојем Топличићем, укупно је забележено преко 2,5 сата видео материјала на једној ВХС-траци. С' обзиром да су оригиналне касете, које је снимио наш легендарни ts_avblago19_sklfudb_sts_avblago19_btop_sБлагоје Топличић-Топ, уништене у згради РТС-а у НАТО ракетирању 1999. године, ови видео записи (мада су због разорног утицаја времена и влаге слабијег квалитета), ипак су отргнути од заборава и даљег пропадања. Сећамо се, како је нашем великану снимања, популарном Топу, било тешко што је сав тај материјал изгубљен у разорној експлозији и ватри, када нам је то причао. Ево нисмо га изневерили, пронашли смо део тих снимљених материјала захваљујући нашем пријатељу Љубиши Славковићу, а још један број ВХС-касета је у припреми за дигиталну обраду. Нисмо заборавили Топове речи, а и речи људи из Програмског архива РТС-а: САЧУВАЈМО НАШЕ АУДИО И ВИЗУЕЛНО БЛАГО. Ево ми Трстеничани, то благо скупљамо и чувамо.
Трстеничке успомене из 1990-их, све репортаже на једном месту.

Ликовни салон – МОЈ СВЕТ, металне скулптуре Љубомира Лацковића

ts_izlskulpt_ljlack_sЉубомир Лацковић је рођен 1955. године у Земуну. Завршио је Факултет примењених уметности у Београду 1985. године у класи професора Војислава Вујисића. Од 1984. је члан УЛУС-а, а од 1994. и УЛУПУДС-а. Више од 25 година се бави педагошким радом. Његове скулптуре се одликују сабијеном енергијом пророчке екстазе. Он саставља разнородне металне елементе, што обликоване а што пронађене, у њихове нове трајне односе у складу са непогрешивом логиком судбине. Његов материјал је метал, а изражајно средство вулканска температура помоћу које он раздваја и спаја, исправља и савија. Његов дух заокупљују архетипске теме, питања одређена да остану питања, која се на безброј начина понављају кроз векове и никада не налазе свој коначни одговор. Скулптуре Љубомира Лацковића су често толико дубоке, да су лишене површине. Оне представљају дух који се провиди кроз тело, силу што веже кости, тетиве и живце. Улога уметника који прозире у оно што се споља не види, јесте да своју визију материјализује преносећи тако божанску поруку свету. Пред болом он не испољава осуду нити очајање, већ неетичку свест о животу као таквом, животу који је довољно осећати, а непотребно и немогуће разумети... (Јасна Опавски, академски сликар);

Обележена недеља борбе против рака дојке – рак је излечив

ts_rakjeizleciv_sУ Трстенику је обележена недеља борбе против рака - јер рак је излечив. Спортом против рака, каратисти и млади бициклисти поручују: здраво тело и здрав дух – сигурна превентива и најбоља препорука за „давање педаље“ овој опакој болести. Обележена и недеља борбе против рака дојке, као и формирање комисије од стране Народне скупштине Србије за утврђивање последица НАТО бомбардовања Србије, осиромашеним уранијумом. Подпредседница комисије је наша суграђанка, народна посланица Милена Турк; Трстеник, 5. октобар 2019. год.

Отворене нове просторије дечјег одељења Народне библиотеке Јефимија

ts_bbljefts19_otvar_decodel_ljrsum_s1Народна библиотека „Јефимија“ из Трстеника свечано је отворила нове просторије дечјег одељења, које се налазе у згради некадашње старе гимназије „Свети Сава“ у Трстенику. Овај леп тенутак је увеличао својим присуством наш велики књижевник и дечји песник, Љубивоје Ршумовић. На платоу испред старе гимназије, песник је на општу радост најмлађих читалаца, живо ћаскао са децом нашег краја, заједенички рецитујући одломке из својих најлепших песама. Великан наше поезије за младе, свечано је отворио дечје оделење Народне библиотеке „Јефимија“, које је за ту прилику уредила и простору удахнула дечју радост и дух, наше горе лист, дизајнер ентеријера Магдалена Милутиновић.

Навијачи Звезде, Олимпијакоса и Трстеничани заједно-братски

ts_zvzdaolmptst_bratski_strts_zvzdaolmptst_bratski_strНа стадиону Црвене звезде-Рајко Митић (навијачкој „Маракани“), орила се песма из хиљаде грла, са испреплетаним заставама и симболима оба клуба. Пре почетка утакмице надпевавали су се делови стадиона са навијачима Звезде и Олимпијакоса. Звездаши су поздрављали госте уз грчке речи песме, а гости су поздрављали домаћина српском песмом. Наравно ту су били и навијачи Звезде из Трстеника – Трстеничани, али они прави. Нису ни мало штедели грло и својом песмом и подршком су бар донекле допринели, да у дивном амбијенту њихов вољени тим дође до важне победе од 3:1 у Лиги шампиона. Поздравили су одбојкаше Србије-Европске шампионе на стадиону и снимили гооооооол, УЖИВО...!

Посетили смо Ликовну колонију - ЧАЈКА -

ts_likovkolcajka19_sОсновна школа „Миодраг Чајетинац Чајка“ у школској 2019/2020. години обележава значајан јубилеј, 60 година од оснивања школе. Уједно, као једна од школа наследница прве школе у Трстенику, прослављамо и још један јубилеј, 210 година школства у нашој општини. Јубилеји су радостан повод за реализовање бројних активности и манифестација које ће се током школске године организовати. Школску годину, започињемо организовањем ликовне колоније на којој желимо да окупимо драге „Чајкинце“ – уметнике. Више од 20 сликара и вајара различитих генерација, потеклих из наше школе, окупиће се и поклонити своја уметничка дела школи. Колонија ће се одржати од 27. до 29. септембра у матичној школи и подручном одељењу у Доњем Дубичу (зависно од временских услова). Још једна значајна активност је штампање монографије школе, која би требало да изађе на светлост дана у марту. У Дому културе приредићемо концерт уметника-музичара, такође „Чајкинаца“. Организоваћемо изложбу радова са колоније, а поводом Дана школе и свечану Академију. У доба дигиталних технологија планирамо дигиталну презентацију часописа „Наша реч“ од првих бројева до данас. Такође ћемо организовати, бројне спортске сусрете, радионице, конкурсе и друге разноврсне активности планиране за наше ученике. Захваљујемо на разумевању и желимо да заједнички успешно реализујемо наведене активности. У име организационог одбора директорка школе, Ђулица Николић Перчевић.

 

ТРСТЕНИЧАНИ – Град, људи, догађаји – 2019. година www.trstenicani.rs – Свом отачеству –