Ћирилица
Latinica
ts_23mil_full_tst_s

 

(10. jul 2010. – 15. maj 2019.)
23,873.462 pregleda

Utorak, 21. maj 2019.

 

ts_registryoutube_s

Početkom januara 2019. upisan 600-ti SUBSCRIB (pratilac) na
trsteničani on YouTube!
Hvala svima što nam verujete.

 

TST – BAROMETAR

ts_meteo_dbokan_s

Vremenska prognoza za Trstenik i
okolinu – priprema Dragan Bokan

 

Čuvari dobre muzike-Radio Trstenik

ts_radiots_glstr_s

Čuvari dobre muzike UŽIVO-LIVE

 

– NARODNA BIBLIOTEKA JEFIMIJA –
Trstenik

ts_tst_18-41_glvstr_s

Kompletna knjiga (900 strana), Stanka Bzenića: „Trstenik na Moravi (1918-1941)“. (Klikni na sliku iznad i čitaj;
pdf format, 40,1 MB.)

 

– TRSTENIK do 1900. god. –

ts_msotir_tst_do-1900_s

Sećanja slabe, a samo se godine broje,
uvek unapred. Malo šta znače kada ostanu gluve i neme. Nesreća je kada se
budućnost okrene pa iza sebe ne vidi ništa niti ikog. Kao da nije bilo ni nje, niti njenih predaka...

 

– MONOGRAFIJA –

ts_monogrtst16_s

U plodnoj dolini Zapadne Morave, na padinama Gledićkih planina i Goča, prostire se opština Trstenik površine 448 km². Sam grad se nalazi na desnoj obali Zapadne Morave, na 172 m nadmorske visine sa 17000 stanovnika...

 

– TRSTENIČKE USPOMENE –
LEPA SLIKA IZ TRSTENIKA

tst_centar_pejzaz_s

Trstenik, nekada obala „kod Ledare“

 

 
  Ateisti ne moraju biti pošteni. Nema Boga koji bi za njih bio nadležan.  

 

FUDBAL sezona 2018/19 – Kolo 30.
FK Rtanj – FK Trstenik PPT 3:2

OKRUG ZONA-ZAPAD 2016/17 – deo

FINALE KUPA 2015/16 OFS Trstenik

KUP SRBIJE 2013/14
(Opširnije video reportaže)

FUDBAL – Omladinci, pioniri, petlići

 

ljvkd_bl
Ljubomir Vukadinović
GVOZDENA PESNICA

- roman u nastavcima -


Opširnije...

 

ODBOJKA – Seniorke

 

RUKOMETAŠI ŠAMPIONI – Opširnije

RUKOMET: Feniks sa Morave

Kompletna monografija iz istorijata rukometa u Trsteniku posle 50 godina
(Zoran Damjanović)

 

KOŠARKA – Opširnije

 

KOŠARKA – ŽENSKA liga

 

– LJUBOMIR SIMONOVIĆ –
(akademski grafički dizajner)
TRSTENIK U SEĆANJU

ts_ljsimon_ts_secanje

 

STATISTIKA SAJTA trstenicani.rs
ts_stat_logo
Statistika sajta direktno sa servera
svaka 3 sata, klikni i pogledaj.

 

TROJKA preko celog terena...

ts_kkppt_trojkakoskos_sU okrviru 3. MRL-Grupa Zapad, drugo kolo Letnje lige u kojoj se uigravaju i stiču iskustvo prvenstvenog nadmetnja mladi igrači, sastali su se KK Prva petoletka i KK Radnički (Kg), (90:100). U poslednjoj sekundi treće četvrtine, igrač Radničkog iz Kragujevca sa brojem 14, je postigao efektan koš (trojku), preko celog terena iz reketa u reket, na oduševljenje malobrojne publike. Zabeležili smo taj redak sportski trenutak i radost igrača Radničkog, uz aplauz svih prisutnih u Hali sportova u Trsteniku.

 

Noć muzeja – Ćilimi trsteničkog kraja

ts_cilimitst_kraja_sI ovog maja meseca, Narodni univerzitet i Muzej Trstenika su priredili pravu poslasticu za ovu već tradicionalnu manifestaciju u Srbiji. Predstavljena je Zbirka ćilima trsteničkog kraja koja sadrži 72 komada ćilima, koji datiraju od 1909. godine pa sve do kraja prošlog veka. U kolekciji su se našli veoma retki primerci koji su u trstenički kraj došli, kupovinom, poklonom ili mirazom. Ekskluzivno za ovu priliku, gošća iz Irana magistar etnologije, Solmaz Taghdimi je u nadahnutom predavanju, predstavila razne dizajne, vrste i tehnike tkanja čuvenih persijskih ćilima i tepiha. Iran je zemlja sa dosta regija, a svaka ima svoju prepoznatljivu vrstu tkanja tepiha i ćilima. Na kraju predstavljanja zbirke trsteničkih ćilima, svakom posetiocu je darivana knjiga „Katalog zbirke ćilima“ autorke Jelene Vukčević uz slatki medenjak sa dekoracijom ćilima na njemu. Video reportaža sa ove, više nego uspele muzejske postavke, biće predstavljena naknadno.

 

Viseći most – Deo XXI: završena testiranja trsteničkog Trinity Bridge

ts_vismost19_test_sViseći most u Trsteniku je dobio svoje ime. Glavni projektant i konstruktor mosta Miloš Janošević ga je nazvao „Trojstvo“. Jer, čine ga tri glavne čelične cevi, u gradu je gde je crkva Svete Trojice i slava grada Trstenika je Sveta Trojica. Pa kako kaže: „Ako Englezi imaju Triniti koledž, Trstenik i ova prelepa reka će imati Triniti-bridž, tako će ga sigurno zvati mlađi naraštaji...“ Kako smo od inženjera Janoševića saznali, trstenički viseći most je prošao testove opterećenja, a sve deformacije i sile su bile u projektovanim tolerancijama, kako pri opterećenju, tako i posle rasterećenja. Sve sile, ugibi i naponi su se po uklanjanju tereta vratili na nulu i normalu. Tako da su se stekli svi uslovi da viseći most od Ministarstava dobije vrlo brzo upotrebnu dozvolu. Glavna merenja i ispitivanja su izvršili inženjeri i monteri iz Instituta za metale Srbije.

 

Viseći most – Deo XX: šetnja preko mosta i nazad, maj 2019.

ts_vismost19_setnja_sts_vismost19_nekadsad_sSa prvim toplijim danima i radovi na Visećem mostu u Trsteniku ulaze u završnu fazu i privode se kraju. Posle detaljnih provera spojenih elemenata, dodatnih pritezanja na pravi moment, maltene su završeni i radovi na priključenju vodovodnih cevi na gradsku mrežu. Cevi su spojene, provučene preko mosta, proverene na curenje i pritisak, ventili ugrađeni, razvodna prostorija sazidana i oprema se dodatnim uređajima. Trenutno se završava betoniranje stopa za postavljanje stepenica za pešake i posebnog prilaza za invalide. ts_vismost19_patosnice_sts_vismost19_galerija_sPostavljene su i osnove obe galerije na nosećim stubovima-pilonima i montirane su sve patosnice za postavljanje poda i ograde na Visećem mostu, odakle će šetači uživati u panoramskom pogledu na lepote Zapadne Morave i grada. Završeno je i asfaltiranje ulice od rampe ka mostu. Evo i prvih panoramskih snimaka sa mosta. Trenutno se izvode poslednji radovi na samom mostu, a to je postavljanje poda, rukohvata za ograde i podizanje poprečnih sajli. Zatim sledi tehnički prijem i upotrebna dozvola. Daleko su odmakli prilazni i estetski radovi, kako od rampe (sa desne obale), tako i sa bedema (leva obala Zapadne Morave). Više o mostu. – Svih 20 reportaža;

 

Na sajtu Trsteničani najpopularnije u aprilu 2019.

ts_stat19-3_sU aprilu 2019. godine naš sajt je zabeležio 310.359 klika (gledanja, čitanja, preuzimanja...), a sve to je realizovano sa 15.692 vaše posete, koje su ostvarila 3.690 internet posetioca, uz pregledanih 42.924 stranica. U aprilu najposećenije su bile stranice o Starom gvozdenom i Visećem mostu, Sportu... Najveći broj video pregleda u proteklom mesecu je o Moravskom koridoru i novom Visećem mostu, kao i o romima i Dr Savi Stanojeviću. Rekorder po čitanju za mesec april su knjige o pčelarstvu i Monografija opštine Trstenik. U aprilu je zabeležen promet od preko 220 GB video i foto materijala, a posete su bile iz svih krajeva sveta. Najviše ste nas pratili sa servera iz Nemačke (apsolutni rekorder), Švajcarske, Rusije, Kine, Francuske... Sve detalje možete pogledati ako pratite statistiku sajta na svaka tri sata, kao i statistiku za protekle dane, mesece i godine na stranici TS-awstats.

 

MORAVSKI KORIDOR – Radna verzija autoputa E-761, deonica Trstenik

ts_E761_tst_prvipogled_s1ts_moravkoridor_E761_tst_sSve je bliže početak radova na tzv. „Moravskom koridoru“, autoputu E-761 od Pojata do Preljine. Zavirili smo na deonicu koja ide neposredno pored grada, pa vam predstavljamo video reportažu. Za Srbiju jedan od najprometnijih saobraćajnih tokova, koji spaja veliki broj naseljenih mesta u centralnoj Srbiji, dobiće svoju savremenu saobraćajnu deonicu. Najkraćim i najbržim putem povezaće se 1/3 stanovništva Srbije. Nas najviše interesuje deonica koja prolazi kroz našu opštinu, počev od Bresnog polja do Vrnjaca. Kao što se vidi na radnoj verziji koridora (klikni na sličicu za veću fotografiju), glavna petlja i naplatna rampa za uključivanje i isključivanje sa autoputa, je neposredno uz betonski most blizu veterinarske stanice. Autoput E-761 prolazi nabliže gradu pored Gradske plaže sa leve obale Zapadne Morave, što predviđa i uređenje iste kao i regulisanje toka Ljubostinjske reke kroz naselje Grabovac. Time će Trstenik, konačno dobiti kompletno kružno šetalište Viseći most-Gvozdeni most-Betonski most i obratno. – Pun format videa; – Mapa deonice Trstenik.

 

Trsteničke novine TRIBINA (1968-2018) – zabeleženo pre 50 godina

ts_tribina18_23mart_sts_tribina18_23mart_s2Tačno 23. aprila pre 50 godina, izašle su nove stranice popularnih trsteničkih novina koje su se delile besplatno po kolektivima i preduzećima. Na ulici ih je delio popularni opštinski kurir čika „Džoni“ rečima ...Nova TREBINAaaa... I čitalo se. Najviše stranice iz sporta i stranice kultirnih dešavanja sa tekstovima i pesmicama iz osnovnih škola. Normalno u to vreme najveći kolektiv u gradu IHP „Prva petoletka“ je imao svoj časopis koji se zvao „Petoletka“. Zato u ovom broju Tribine, iako je izašla na 20-o godišnjicu osnivanja „Prve petoletke“, taj dan nije ni pomenut!? No te godine (1968.) se mnogi bivši radnici sećaju da je bila jedna od najtežih po samu fabriku. Izdvojili smo nekoliko najzanimljivijih stranica, da vas podsetimo na ta davna, ali danas po mnogo čemu, vrlo slična vremena u Trsteniku. Pogledajte 4 stranice Tribine u digitalnom pdf formatu.

 

J. F. WUELE – stari sat na crkvi, 90 godina rada, remont i restauracija

ts_sat-jfweule90_s1ts_sat-jfweule90_s2Radeći na remontu i popravci starog sata na zvonari crkve Svete Trojice u Trsteniku, entuzijasta inž. elektrotehnike iz Trstenika Nenad Mitrović, je pronašao ispod debele prašine na severnoj strani otvora za kazaljke pločicu koja je postavljena davne 1927. godine, dakle pre 90 godina. Na njoj je zapisano da je 5. VIII 1927. (po novom kalendaru) montažu sata radio Slovenac Julian Tavčar, monter iz Jesenica; da je orman izradila stolarska radnja Pantović i Putnik sa monterom Radetom. Sat je pušten u rad 11. IX 1927. godine. Inače sat je proizveden 1910. godine u Nemačkoj, kupljen je od novca koji je zaveštala Trsteničanka Ćirka Stamatović 1925. i darivala ga svom gradu. Danas u svetu postoje samo tri ovakva sata iz tog vremena. Jedan je u Holandiji i radi, ali nalazi se u muzeju, drugi koji takođe radi se nalazi u muzeju u Gvatemali. Samo ovaj naš, radi na istom onom mestu na kome je i postavljen, zato je i jedinstven u svetu. Priču o trsteničkom satu na zvonari crkve smo počeli još pre 5 godina (maja 2012.), a evo nastavili smo i ovih dana, uz blagoslov starešine hrama Svete Trojice u Trsteniku, snimili smo ga sada, očišćenog, izribanog, ofarbanog i podmazanog. Pogledajte kompletne snimke i priču inž. Nenada Mitrovića o trsteničkom istorijskom blagu i jubilarcu, satu J. F. WUELE.
– Za veći izbor videa, TS-galerija5.

 

Trstenik okom kamere 1980. godine

ts_kfn_evrts_btop_1 Zahvaljujući ljubaznosti i pomoći ljudi iz RTS-a, koji su „oživeli“ stari film snimljen daleke 1980. godine o našem gradu, u mogućnosti smo da svim posetiocima ovog sajta prikažemo Trstenik, njegove ulice i trgove, njegove ljude iz tih dana. Na žalost, mnogi sa ovog unikatnog filma nisu danas sa nama, ali uspeli smo i ovom prilikom da ih se setimo i otmemo od zaborava, a mladim naraštajima da pokažemo, kako su izgledali ts_btop_2delovi grada koji ih nisu dočekali, kao i druženja из тих времена. Pogledajte i kompletan video materijal sa „Politikinog“ memorijalnog turnira u fudbalu „Ljubiša Vukadinović“, iz 1980. i 1981. godine u trajanju od 18:15 min. Uz snimke Blagoja Topličića (1935-2016), bivšeg snimatelja RTS i sina naših moravskih voda. Dužni smo da predstavimo legendarnog sportskog snimatelja, koji nam je u mnogo prilika nesebično pomagao, kako materijalima, tako savetima i informacijama šta, gde i kako da snimimo u našem kraju. Kako nam je u šali govorio: ...nemoj slučajno da si propustio neki gol na utakmici sa „vašarišta“... (trsteničkog igrališta).
Već prikupljamo video, foto i arhivsku građu iz našeg kraja, da zajedno uz pomoć rodbine popularnog Topa, dostojno mu se zahvalimo i predstavimo bar mali deo materijala i biografije iz bogate i dugogodišnje snimateljske profesije našeg-Moravca, Blagoja Topličića... Pogledajte i Veći izbor starih video materijala.

 

Pozdrav Trsteničanima iz daleke Kine

ts_rts_kina1_sts_rts_kina2_sDa se sajt trstenicani.rs rado gleda i da su njegove stranice popularne kod prijatelja ma gde bili, govore nam i ove fotografije koje nam je poslala ekipa RTS-a iz daleke Kine i Pekinga. Boraveći na snimanju kulturnih dešavanja u mesecu maju u Kini, u slobodnim vremenima nisu zaboravili i na Trsteničane i svoj omiljeni sajt. Saradnja našeg sajta i Programskog arhiva TV Beograd ts_rts_kina3_sje obostrana, kako u razmeni materijala, tako i u očuvanju vrednosti i istorijskih podataka, koji su nam bili neophodni u obradi prošlosti našeg grada i okoline. Uvek smo nailazili na iskrenu i sveobuhvatnu saradnju preko naših zemljaka i stručnih službi RTS-a. Zahvaljujemo im puno, a nestrpljivo smo očekivali i gledali njihove snimke sa tog putovanja u specijalnim emisijama i filmu koji se emitovao i prikazivao više puta na RTS-u. Ujedno pozdravljamo celu ekipu.

 

Trstenik – zaboravljeno i zapušteno istorijsko blago, propada... STRAŠNO

ts_zaborav16_kkatic_sU sred grada, zaštićen od države, na pažnji opštine, nestaje spomenik kulture, građevinsko blago stare Srbije, zidano između 1832-1835. godine, po kazivanju, za sreskog kapetana Jovana Obrenovića, izaslanika kneza Miloša Obrenovića. Sa povlačenjem Turaka dalje od Niša na jug, trstenička mala varoš izgubi status Sreza, pa potreba za izaslanikom prestade. Kuća ode na licitaciju i oko 1851. kupi je veliki i ugledni trgovac ovog kraja, (danas se to kaže „biznismen“), sin Nikole Katića, Stevan. U toj kući bogata i brojna porodica iznedri i narodnog poslanika u skupštini Srbije, Petra Katića. Brojni ratovi i stradanja, odnesoše sve, vreme uzima u zaborav... Strašno. Imovinsko pravni odnosi (narodski rečeno novac), a blago nestade... Strašno. Takve su sudbine i kuće, koje su takođe zarasle u korov, buđu i memlu, a prolazimo svaki dan kraj njih... Strašno. Kuće Milana i Miloša Malićanina (bivša kuća dr Ljutovac), porodice Gradištanac (ispred rampe), Mate Miladinovića (iza Jadrana), Božidara Kostića-Bogdana i Nikole Gordić (urušena kod mosta)... Novac, nebriga, nemar, gramzivost, vlast... Strašno. Istorijska blaga, znamenitosti i vrednosti grada se brišu-nestaju... Strašno; – Za veći izbor videa, TS-galerija5.

 

Trstenik – Pčelarstvo i pčelari našeg kraja

ts_pcelnskr_sts_zivotpcela17_s...Istraživač činjenica od značaja za sastavljanje monografije bio je od početka suočen sa problemom nedostatka pisanih tragova i materijalnih svedočanstava o pčelarstvu na ovim prostorima. Od naročite koristi je bio dnevnik koji je iz dana u dan punih 13 godina (od 1933. do 1945. godine) vodio poznati trstenički pčelar Stojan Antić i drugi dokumenti od značaja za pčelarstvo sačuvani u njegovoj zaostavštini, kao i literatura koju je prikupljao i sačuvao Boško Nikolić. Ovu dokumentaciju stavili su nam na korišćenje njihovi ljubazni potomci. Za savremene pčelare i pčelarstvo podaci su korišćeni i iz arhive Društva. Takođe pogledajte i knjigu koju je napisao 1901. godine nobelovac Moris Meterlink „Život pčela“, biser među delima posvećenim pčeli i pčelarstu. Zadivljujuće je sa koliko ozbiljnosti, dubine, ljudske širine i naučne preciznosti Meterlink prilazi izučavanju pčela, a nadasve sa koliko ljubavi...
– Kompletna knjiga Ljubinka Čabrovića (1939-2014), kompletna knjiga Morisa Meterlinka.

 

Trsteničani – iz naših arhiva, remiks najstarijih video materijala

ts_strmost_rastanak_sts_poplava14_sKonačno nam se pružila prilika da sa novom opremom počnemo obnavljanje i brzu obradu ogromne baze video klipova (ima ih preko 1200), i time velikom broju posetilaca sajta omogućimo, da u bilo kom trenutku na svim elektronskim medijima mogu da vide stare video klipove sa naših stranica. Počeli smo sa obradom najgledanijih video snimaka iz 2010. i 2011. čak iz 2000-te godine. Za ovu priliku smo pripremili najstarije prve klipove, ali svakim danom će se za old-tajmere, dodavati novi remiks materijali. Tako će se mnogi Trsteničani podsetiti lepih trenutaka provedenih u svom gradu. TS-Remiks;

 

Trsteničanke i glasom i stasom, nekada

ts_jugb44_s...Tek kada tragovi postanu slova i reči, istina se ukleše u večnost. Sećanja slabe, a samo se godine broje, uvek unapred. Stare se zaboravljaju. Malo šta znače kada ostanu gluve i neme, bez poruke i nauka, prazne kao da ih nije ni bilo. Nesreća je kada se budućnost okrene pa iza sebe ne vidi ništa niti ikog. Kao da nije bilo ni nje, niti njenih predaka. Zato u pameti uvek treba nositi i jaram i štrangu, da se setimo šta i koga vučemo i dokle smo kola doterali...
Milan Sotirović, prof istorije.
„Trstenik, od najstarijih vremena do 1900.“
(Pevačko društvo-JUG BOGDAN–ženski deo).

Nekada u Trsteniku – (Pusti slajd).

 

Iz trsteničkih dvorišta

ts_ribklb_1braca_etno1Ako želite da se vratite na trenutak u vaše trsteničke ulice, sokake, ili dvorišta, a uz to i da se lepo opustite uz laganu muziku za dušu, vaš grad vas očekuje; posetili smo dvorište Bratislava i Mikija Vlaškovića. Lepo se naslonite u stolici i pogledajte prelepe etno motive iz letnjikovca obavijenog vinovom lozom. Lepo uređeno dvorište puno cveća, voćki i zelenila, je ts_ribklb_2samo jedno, od ne baš mnogo takvih ili sličnih u Trsteniku, koja plene svojom lepotom, mirom i nostalgijom. Posebno se ističe Braca (nama poznatiji kao „Mačak“), svojim kutkom koji je nazvao „RIBARSKA KOLIBA“.
Kada čovek iz ovih krajeva uđe u vinjagom obrastao old-tajmerski ambijent, prvo duboko uzdahne, pa odmah sedne na klupu pored dugačkog hrastovog stola i počne da evocira raznorazne uspomene: sa reke, iz kraja, sa kaldrme, iz prošlosti. Ovde još ima trsteničke kaldrme - i to one prave, pogledajte... I na tabletu i mobilnom u TS-OldTajmer
Slajd: – (Pusti !)

 

Vrh strane vrh

 

TRSTENIČANI, svom otačestvu... Obrada – vojcelTS www.trstenicani.rs – Sva prava zadržana