Ћирилица
Latinica
ts_bdanbozic19_s

 

(10. jul 2010. – 15. januar 2019.)
22,828.696 pregleda

Ponedeljak, 21. januar 2019.

 

ts_registryoutube_s

Ovog 9. septembra 2018. upisan 500-ti SUBSCRIB (pratilac)
na trsteničani on YouTube! Hvala svima što nas pratite i verujete nam.

 

TST – BAROMETAR

ts_meteo_dbokan_s

Vremenska prognoza za Trstenik i
okolinu – priprema Dragan Bokan

 

Čuvari dobre muzike-Radio Trstenik

ts_radiots_glstr_s

Čuvari dobre muzike UŽIVO-LIVE

 

– NARODNA BIBLIOTEKA JEFIMIJA –
Trstenik

ts_tst_18-41_glvstr_s

Kompletna knjiga (900 strana), Stanka Bzenića: „Trstenik na Moravi (1918-1941)“. (Klikni na sliku iznad i čitaj;
pdf format, 40,1 MB.)

 

– TRSTENIK do 1900. god. –

ts_msotir_tst_do-1900_s

Sećanja slabe, a samo se godine broje,
uvek unapred. Malo šta znače kada ostanu gluve i neme. Nesreća je kada se
budućnost okrene pa iza sebe ne vidi ništa niti ikog. Kao da nije bilo ni nje, niti njenih predaka...

 

– MONOGRAFIJA –

ts_monogrtst16_s

U plodnoj dolini Zapadne Morave, na padinama Gledićkih planina i Goča, prostire se opština Trstenik površine 448 km². Sam grad se nalazi na desnoj obali Zapadne Morave, na 172 m nadmorske visine sa 17000 stanovnika...

 

– TRSTENIČKE USPOMENE –
LEPA SLIKA IZ TRSTENIKA

tst_centar_pejzaz_s

Trstenik, nekada obala „kod Ledare“

 

 
  Najvažniji pogoni društva rade na viski. Manje važni na vinjak. A neposredna proizvodnja radi na brlju i pivo.  

 

FUDBAL sezona 2018/19 – Kolo 17.
FK Trstenik PPT – FK Moravac ORION 1:0

OKRUG ZONA-ZAPAD 2016/17 – deo

FINALE KUPA 2015/16 OFS Trstenik

KUP SRBIJE 2013/14
(Opširnije video reportaže)

FUDBAL – Omladinci, pioniri, petlići

 

ljvkd_bl
Ljubomir Vukadinović
GVOZDENA PESNICA

- roman u nastavcima -


Opširnije...

 

ODBOJKA – Seniorke

 

RUKOMET – Opširnije

RUKOMET: Feniks sa Morave

Kompletna monografija iz istorijata rukometa u Trsteniku posle 50 godina
(Zoran Damjanović)

 

KOŠARKA – Opširnije

 

KOŠARKA – ŽENSKA liga

 

– LJUBOMIR SIMONOVIĆ –
(akademski grafički dizajner)
TRSTENIK U SEĆANJU

ts_ljsimon_ts_secanje

 

STATISTIKA SAJTA trstenicani.rs
ts_stat_logo
Statistika sajta direktno sa servera
svaka 3 sata, klikni i pogledaj.

 

ts_osvvod940_s

ts_bogjavlj19_pobednik_sts_bogjavlj19_reportaza_s Opština Trstenik je šesti put zaredom organizovala tradicionalno plivanje za Časni krst na Bogojavljenje 19. januara 2019. Za plivanje do Časnog krsta, prijavilo se 25 takmičara i svi su isplivali (neki i pretrčali) 33 metra na moravskoj vodi. Prvi do Časnog krsta je stigao Dimitrije Milojević vaterpolista iz Vrnjačke Banje, koji je snažnim zaveslajima ruku prvi došao do krsta. Inače Dimitrije ima 18 godina. Da napomenemo da je najmlađi učesnik plivanja bio Andrija Karadžić iz Donje Crnišave sa svega 15 godina. Najstariji učesnik je bio Zoran Mimović (60 god.) iz Trstenika, koji je zajedno sa Brankom Krstićem (snimak kamerom), učesnik sa svih 6 nadmetanja za Časni krst.
ts_bogjavlj19_podsetnik1418_sInače tradicija plivanja za Časni krst je u u našem gradu veoma duga, datira još iz 30-ih godina prošlog veka od osnivanja Sokolskog društva u Trsteniku. Prekinuta je za vreme II Svetskog rata, a zabranjena je između 1948/49. godine tokom vladavine komunista. Zbog žurbe sveštenika, plivanje je ove godine počelo 10 minuta pre zakazanog vremena i dok su mnogi Trsteničani dolazili na Gradsku plažu, plivači su se posle završenog nadmetanja već fotografisali. Organizacija nije bila na potrebnom nivou i samo zahvaljujući entuzijastima iz grada, koji su se lično maksimalno zauzeli, nije napravljen prekid u plivanju za Časni krst. Pogledajte i ekskluzivne snimke sa plivanja (trčanja) za Časni krst, sa Morave iz perspektive „plivača“.

 

Trstenik – dočekao srpsku Novu 2019. godinu sa Gocom Tržan

ts_gtrzan_sbrngd19_s1ts_gtrzan_sbrngd19_s2Već tradicionalni doček srpske Nove godine u Trsteniku se organizuje u centru grada. Ove 2019. godine u noći između 13/14. januara, sa nama je bila jedna od najvećih zvezda srpske muzičke estrade, veoma popularna u našem kraju, Goca Tržan. U organizaciji Opštine Trstenik i Narodnog univerziteta Trstenik, poznata pevačica je uz pesmu i igru razgalila srca svih posetilaca koncerta, ponajviše najmlađih. Uz razne tople čajeve, bilo je i „šumadijskog“ kao i kuvanog crnog vina, za sve koji su odlučili da srpsku Novu 2019. godinu u Trsteniku dočekaju sa Gocom Tržan. A do Gocinog nastupa čula se svirka predgrupe „Bullet bend“ koja je prva podgrejala atmosferu i ambijent u centru grada, iako je temperatura bila -6 °C. Svi koji su došli sigurno nisu pogrešeli, jer su uživali u Gocinim hitovima i upečatljivom vatrometu.

 

Snežna slika iz Trstenika

ts_zima19_snzslika_sVeć 3-4 dana sneg je u Trsteniku, sa manjim prekidima, napadao oko 20 cm. Napravili smo krug ulicama grada i prošetali kamerom do reke, obišli stari deo grada, zavirili u park, pošli iz centra i vratili se u centar. Zbog vejavice i klizavih trotoara i kolovoza, vrlo malo je ljudi po ulicama, ali ima i onih koji ipak šetaju, jer kako kažu, ovo je samo „zimska idila“, a ne „žuti i narandžasti meteo alarm“. Zime su nekada bile mnogo oštrije i hladnije, sa snegom od 0,5 do 1 metra. Pravili su se mali tuneli po sokacima, vozile se „sličuge zatezane bojicama“ u centru grada i spuštalo se skijama niz čairsko brdo do železničke stanice. U vreme kada su „spavali mačka i miš“ na -15/-20 °C i kada je vojska razbijala nagomilani led kod Tumbasa dinamitom, nije se znalo nizakakve „alarme“...

 

Trstenik – Badnje veče i vatromet

ts_bcece19_vatrm_sBadnje veče u Trsteniku je proteklo u pravoj zimskoj idili. Čak ni jaka snežna vejavica na momente, nije sprečila brojne žitelje da dođu sa kompletnim porodicama (od najmlađih do najstarijih), da u krugu porte i na trgu, provedu radosne trenutke osveštenja Badnjaka, uz tople čajeve, ćaskanje kraj velike badnjačke vatre i uz upečatljiv vatromet, koji je na kraju pobrao gromke aplauze. Iako sneg nije jenjavao, mladi su se još dugo zadržali u krugu porte i oko porte, a onda po tradiciji, svi u kafiće na vruće čajeve, kafe, ts_tstskijas_pomockolegi_sraznorazne „nesove“ i „kafućina“, pa kući na unošenje badnjaka i u topli krug porodice... Tako je bilo večeras u Trsteniku pred bdenije i čekanje na trenutak Hristovog rođenja...
– A prethodnog dana pratili smo evo osmu godinu, mladog skijaša (prave trsteničke gore list), po predivnom sunčanom danu na belim stazama Kopaonika, kako uživa u sada već sigurnoj vožnji, ali i kako igrom slučaja pomaže svom kolegi u nevolji! Da, to mogu samo Trsteničani. Po njegovom izboru, uživajte uz divne zvuke legendarne kancone i očaravajućim panoramama sa sunčanog Kopaonika.

 

Viseći most – prošetali smo kamerom preko novog visećeg mosta

ts_visecimost_XV_sts_visecimost_XII_s1Zahvaljujući odvažnom monteru Ivanu Nedeljkoviću iz Gornje Gušterice kod Gračanice, koji je sa svojim kolegom još (jednim Ivanom), maltene sve elemente mosta podigao, spojio i namontirao, imaćemo privilegiju i čast da zajedno sa njim prvi put pređemo sa jedne na drugu obalu Zapadne Morave preko NOVOG VISEĆEG MOSTA. Ivan, koji je već navikao na visine veće od 12 metara, privezao se sigurnosnim pojasom za pomoćnu sajlu, ts_visecimost_XI_s3ts_visecimost_X_s4mi smo njemu namontirali GoPro-6 kameru na šlem, uključili je i krenuli na put dug 86 metara, koliko iznosi rastojanje između stubova visećeg mosta. Pogled na Moravu i obale je zadivljujući, pa ko se boji visina neka se pre gledanja filma „veže“, a ko voli povišen adrenalin, treba samo da klikne na levu sličicu i uz odabrane zvuke gitare, da uživa u uzbudljivoj avanturi iznad Morave na novom visećem mostu. Sve o mostu na stranici sajta, opširnije.

 

Trstenički video-vremeplov

ts_vdvrp_kliz12_sts_vdvrp_kliz12_s2Klizalište u Trsteniku davne 2012. godine. Tih dana decembra meseca pre 6 godina, bila je prava umetnost doći do para klizaljki i prepustiti se čarima klizanja u samom centru grada. Na žalost mladih, toga više odavno nema. Sve se gleda kroz novac, isplativost, nije trenutak... A tih dana i zime 2013. koliko li je samo simpatija pronađeno, koliko novih ljubavi započeto, koliko pravih (ne virualnih) prijatelja stečeno. Par godina je druženje na ledu u vreme zimskog raspusta bilo pod - obavezno. Gledajući snimke od pre desetak godina koje smo pravili, iako su stari i sa amaterskim kamerama i aparatima beleženi, sve su nam draži, kako godine odmiču. Možemo zamisliti samo, kako će se osećati svi ti „klinci“ i „klinceze“ sa leda, kada se danas prepoznaju na našim snimcima... Video materijal je rađen kamerama slabije rezolucije, ali svi ćemo to razumeti za vremena od pre 7-8 godina i više. E pa kreće naš video-vremeplov, u kome ćemo svaka dva-tri dana prikazivati video materijale od pre 5 i više godina. Prisetite se i uživajte uz odabrane melodije... – TS klizalište 2012/15.

 

Na sajtu Trsteničani najpopularnije u decembru, video reportaže

ts_stat18-5_sU decembru 2018. godine naš sajt je zabeležio 204.578 klika (gledanja, čitanja, preuzimanja...), a sve to je ostvareno sa 16.479 vaših poseta, koje su ostvarila 3.827 internet posetioca, uz pregledanih 48.772 stranice. U decembru najposećenije su bile stranice o Prvoj Petoletki, o Starom mostu, Sportu, Turističkoj organizaciji... Najveći broj video pregleda je o novom Visećem mostu koji je u izgradnji. U decembru smo dobili 12 novih pratilaca (sada 583 na našem YouTube kanalu-prijavite se i Vi). Rekorder po čitanju za mesec decembar je knjiga „Pčelarstvo i pčelari trsteničkog kraja“, Ljubinka Čabrovića sa 1025 pregleda. U decembru je zabeležen promet od preko 280 GB video i foto materijala, a posete su bile iz svih krajeva sveta. Najviše ste nas pratili sa servera iz Nemačke, Rusije, Austrije, Brazila, Italije, Švajcarske, Francuske... Zahvaljujemo se svima na ukazanom poverenju, na savetima i novim idejama za poboljšanje sadržaja na stranicama trstenicani.rs. O svemu ovome opširnije možete pogledati ako pratite statistiku sajta na svaka tri sata, kao i statistiku za protekle dane, mesece i godine na stranici TS-awstats.

 

Trsteničke novine TRIBINA (1968-2018) – zabeleženo pre 50 godina

ts_tribina18_23mart_sts_tribina18_23mart_s2Tačno 23. aprila pre 50 godina, izašle su nove stranice popularnih trsteničkih novina koje su se delile besplatno po kolektivima i preduzećima. Na ulici ih je delio popularni opštinski kurir čika „Džoni“ rečima ...Nova TREBINAaaa... I čitalo se. Najviše stranice iz sporta i stranice kultirnih dešavanja sa tekstovima i pesmicama iz osnovnih škola. Normalno u to vreme najveći kolektiv u gradu IHP „Prva petoletka“ je imao svoj časopis koji se zvao „Petoletka“. Zato u ovom broju Tribine, iako je izašla na 20-o godišnjicu osnivanja „Prve petoletke“, taj dan nije ni pomenut!? No te godine (1968.) se mnogi bivši radnici sećaju da je bila jedna od najtežih po samu fabriku. Izdvojili smo nekoliko najzanimljivijih stranica, da vas podsetimo na ta davna, ali danas po mnogo čemu, vrlo slična vremena u Trsteniku. Pogledajte 4 stranice Tribine u digitalnom pdf formatu.

 

J. F. WUELE – stari sat na crkvi, 90 godina rada, remont i restauracija

ts_sat-jfweule90_s1ts_sat-jfweule90_s2Radeći na remontu i popravci starog sata na zvonari crkve Svete Trojice u Trsteniku, entuzijasta inž. elektrotehnike iz Trstenika Nenad Mitrović, je pronašao ispod debele prašine na severnoj strani otvora za kazaljke pločicu koja je postavljena davne 1927. godine, dakle pre 90 godina. Na njoj je zapisano da je 5. VIII 1927. (po novom kalendaru) montažu sata radio Slovenac Julian Tavčar, monter iz Jesenica; da je orman izradila stolarska radnja Pantović i Putnik sa monterom Radetom. Sat je pušten u rad 11. IX 1927. godine. Inače sat je proizveden 1910. godine u Nemačkoj, kupljen je od novca koji je zaveštala Trsteničanka Ćirka Stamatović 1925. i darivala ga svom gradu. Danas u svetu postoje samo tri ovakva sata iz tog vremena. Jedan je u Holandiji i radi, ali nalazi se u muzeju, drugi koji takođe radi se nalazi u muzeju u Gvatemali. Samo ovaj naš, radi na istom onom mestu na kome je i postavljen, zato je i jedinstven u svetu. Priču o trsteničkom satu na zvonari crkve smo počeli još pre 5 godina (maja 2012.), a evo nastavili smo i ovih dana, uz blagoslov starešine hrama Svete Trojice u Trsteniku, snimili smo ga sada, očišćenog, izribanog, ofarbanog i podmazanog. Pogledajte kompletne snimke i priču inž. Nenada Mitrovića o trsteničkom istorijskom blagu i jubilarcu, satu J. F. WUELE.
– Za veći izbor videa, TS-galerija5.

 

Trstenik okom kamere 1980. godine

ts_kfn_evrts_btop_1 Zahvaljujući ljubaznosti i pomoći ljudi iz RTS-a, koji su „oživeli“ stari film snimljen daleke 1980. godine o našem gradu, u mogućnosti smo da svim posetiocima ovog sajta prikažemo Trstenik, njegove ulice i trgove, njegove ljude iz tih dana. Na žalost, mnogi sa ovog unikatnog filma nisu danas sa nama, ali uspeli smo i ovom prilikom da ih se setimo i otmemo od zaborava, a mladim naraštajima da pokažemo, kako su izgledali ts_btop_2delovi grada koji ih nisu dočekali, kao i druženja из тих времена. Pogledajte i kompletan video materijal sa „Politikinog“ memorijalnog turnira u fudbalu „Ljubiša Vukadinović“, iz 1980. i 1981. godine u trajanju od 18:15 min. Uz snimke Blagoja Topličića (1935-2016), bivšeg snimatelja RTS i sina naših moravskih voda. Dužni smo da predstavimo legendarnog sportskog snimatelja, koji nam je u mnogo prilika nesebično pomagao, kako materijalima, tako savetima i informacijama šta, gde i kako da snimimo u našem kraju. Kako nam je u šali govorio: ...nemoj slučajno da si propustio neki gol na utakmici sa „vašarišta“... (trsteničkog igrališta).
Već prikupljamo video, foto i arhivsku građu iz našeg kraja, da zajedno uz pomoć rodbine popularnog Topa, dostojno mu se zahvalimo i predstavimo bar mali deo materijala i biografije iz bogate i dugogodišnje snimateljske profesije našeg-Moravca, Blagoja Topličića... Pogledajte i Veći izbor starih video materijala.

 

Pozdrav Trsteničanima iz daleke Kine

ts_rts_kina1_sts_rts_kina2_sDa se sajt trstenicani.rs rado gleda i da su njegove stranice popularne kod prijatelja ma gde bili, govore nam i ove fotografije koje nam je poslala ekipa RTS-a iz daleke Kine i Pekinga. Boraveći na snimanju kulturnih dešavanja u mesecu maju u Kini, u slobodnim vremenima nisu zaboravili i na Trsteničane i svoj omiljeni sajt. Saradnja našeg sajta i Programskog arhiva TV Beograd ts_rts_kina3_sje obostrana, kako u razmeni materijala, tako i u očuvanju vrednosti i istorijskih podataka, koji su nam bili neophodni u obradi prošlosti našeg grada i okoline. Uvek smo nailazili na iskrenu i sveobuhvatnu saradnju preko naših zemljaka i stručnih službi RTS-a. Zahvaljujemo im puno, a nestrpljivo smo očekivali i gledali njihove snimke sa tog putovanja u specijalnim emisijama i filmu koji se emitovao i prikazivao više puta na RTS-u. Ujedno pozdravljamo celu ekipu.

 

Trstenik – zaboravljeno i zapušteno istorijsko blago, propada... STRAŠNO

ts_zaborav16_kkatic_sU sred grada, zaštićen od države, na pažnji opštine, nestaje spomenik kulture, građevinsko blago stare Srbije, zidano između 1832-1835. godine, po kazivanju, za sreskog kapetana Jovana Obrenovića, izaslanika kneza Miloša Obrenovića. Sa povlačenjem Turaka dalje od Niša na jug, trstenička mala varoš izgubi status Sreza, pa potreba za izaslanikom prestade. Kuća ode na licitaciju i oko 1851. kupi je veliki i ugledni trgovac ovog kraja, (danas se to kaže „biznismen“), sin Nikole Katića, Stevan. U toj kući bogata i brojna porodica iznedri i narodnog poslanika u skupštini Srbije, Petra Katića. Brojni ratovi i stradanja, odnesoše sve, vreme uzima u zaborav... Strašno. Imovinsko pravni odnosi (narodski rečeno novac), a blago nestade... Strašno. Takve su sudbine i kuće, koje su takođe zarasle u korov, buđu i memlu, a prolazimo svaki dan kraj njih... Strašno. Kuće Milana i Miloša Malićanina (bivša kuća dr Ljutovac), porodice Gradištanac (ispred rampe), Mate Miladinovića (iza Jadrana), Božidara Kostića-Bogdana i Nikole Gordić (urušena kod mosta)... Novac, nebriga, nemar, gramzivost, vlast... Strašno. Istorijska blaga, znamenitosti i vrednosti grada se brišu-nestaju... Strašno; – Za veći izbor videa, TS-galerija5.

 

Trstenik – Pčelarstvo i pčelari našeg kraja

ts_pcelnskr_sts_zivotpcela17_s...Istraživač činjenica od značaja za sastavljanje monografije bio je od početka suočen sa problemom nedostatka pisanih tragova i materijalnih svedočanstava o pčelarstvu na ovim prostorima. Od naročite koristi je bio dnevnik koji je iz dana u dan punih 13 godina (od 1933. do 1945. godine) vodio poznati trstenički pčelar Stojan Antić i drugi dokumenti od značaja za pčelarstvo sačuvani u njegovoj zaostavštini, kao i literatura koju je prikupljao i sačuvao Boško Nikolić. Ovu dokumentaciju stavili su nam na korišćenje njihovi ljubazni potomci. Za savremene pčelare i pčelarstvo podaci su korišćeni i iz arhive Društva. Takođe pogledajte i knjigu koju je napisao 1901. godine nobelovac Moris Meterlink „Život pčela“, biser među delima posvećenim pčeli i pčelarstu. Zadivljujuće je sa koliko ozbiljnosti, dubine, ljudske širine i naučne preciznosti Meterlink prilazi izučavanju pčela, a nadasve sa koliko ljubavi...
– Kompletna knjiga Ljubinka Čabrovića (1939-2014), kompletna knjiga Morisa Meterlinka.

 

Trsteničani – iz naših arhiva, remiks najstarijih video materijala

ts_strmost_rastanak_sts_poplava14_sKonačno nam se pružila prilika da sa novom opremom počnemo obnavljanje i brzu obradu ogromne baze video klipova (ima ih preko 1200), i time velikom broju posetilaca sajta omogućimo, da u bilo kom trenutku na svim elektronskim medijima mogu da vide stare video klipove sa naših stranica. Počeli smo sa obradom najgledanijih video snimaka iz 2010. i 2011. čak iz 2000-te godine. Za ovu priliku smo pripremili najstarije prve klipove, ali svakim danom će se za old-tajmere, dodavati novi remiks materijali. Tako će se mnogi Trsteničani podsetiti lepih trenutaka provedenih u svom gradu. TS-Remiks;

 

Trsteničanke i glasom i stasom, nekada

ts_jugb44_s...Tek kada tragovi postanu slova i reči, istina se ukleše u večnost. Sećanja slabe, a samo se godine broje, uvek unapred. Stare se zaboravljaju. Malo šta znače kada ostanu gluve i neme, bez poruke i nauka, prazne kao da ih nije ni bilo. Nesreća je kada se budućnost okrene pa iza sebe ne vidi ništa niti ikog. Kao da nije bilo ni nje, niti njenih predaka. Zato u pameti uvek treba nositi i jaram i štrangu, da se setimo šta i koga vučemo i dokle smo kola doterali...
Milan Sotirović, prof istorije.
„Trstenik, od najstarijih vremena do 1900.“
(Pevačko društvo-JUG BOGDAN–ženski deo).

Nekada u Trsteniku – (Pusti slajd).

 

Iz trsteničkih dvorišta

ts_ribklb_1braca_etno1Ako želite da se vratite na trenutak u vaše trsteničke ulice, sokake, ili dvorišta, a uz to i da se lepo opustite uz laganu muziku za dušu, vaš grad vas očekuje; posetili smo dvorište Bratislava i Mikija Vlaškovića. Lepo se naslonite u stolici i pogledajte prelepe etno motive iz letnjikovca obavijenog vinovom lozom. Lepo uređeno dvorište puno cveća, voćki i zelenila, je ts_ribklb_2samo jedno, od ne baš mnogo takvih ili sličnih u Trsteniku, koja plene svojom lepotom, mirom i nostalgijom. Posebno se ističe Braca (nama poznatiji kao „Mačak“), svojim kutkom koji je nazvao „RIBARSKA KOLIBA“.
Kada čovek iz ovih krajeva uđe u vinjagom obrastao old-tajmerski ambijent, prvo duboko uzdahne, pa odmah sedne na klupu pored dugačkog hrastovog stola i počne da evocira raznorazne uspomene: sa reke, iz kraja, sa kaldrme, iz prošlosti. Ovde još ima trsteničke kaldrme - i to one prave, pogledajte... I na tabletu i mobilnom u TS-OldTajmer
Slajd: – (Pusti !)

 

Vrh strane vrh

 

TRSTENIČANI, svom otačestvu... Obrada – vojcelTS www.trstenicani.rs – Sva prava zadržana